×

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için internet tarayıcınızı tam ekran olarak kullanınız.


Medya Merkezi

Enerjisa Enerji ve Çimsa, 52 milyon TL yatırım ile çimento sektörünün en büyüklerinden biri olan güneş enerjisi santralini Afyon’da kuruyor

Enerjisa Enerji ve Çimsa iş birliğinde Türkiye çimento sektörünün en büyüklerinden biri olan güneş enerjisi santrallerinden biri hayata geçiyor. Çimsa’nın Afyon Fabrikası’na 52 milyon TL yatırım ile kurulacak santral, yıllık 4,2 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. Bu sayede tesis 1.416 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer bir enerjiyi doğal kaynaktan sağlayacak.
Yüzde 20’si halka açık olan ve ana sermayedarları Sabancı Holding ve E. ON SE olan Türkiye’nin lider elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi Enerjisa Enerji ile Sabancı Holding’in global markası Çimsa, önemli bir iş birliğine imza attı. Çevresel performansını geliştirerek sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamak amacıyla çalışan Çimsa, Afyon Fabrikası’nda Türkiye çimento sektörünün en büyük güneş enerjisi santrallerinden birini Enerjisa Enerji iş birliğinde kurmaya hazırlanıyor.

İşimin Enerjisi çatısı altında sürdürülebilirlik ve tasarruf odaklı ürünlerle yenilenebilir enerji kullanımını arttıran çözümler geliştiren Enerjisa Enerji, Çimsa’nın Afyon Fabrika arazisine 7.479 adet güneş paneli kurulumu gerçekleştirecek.

Projenin toplam yatırım bedeli 52 Milyon TL

Çimsa’nın Afyon Fabrikası’na 52 Milyon TL’lik yatırım bedeliyle kuracağı santral 3.4 MWp kurulu güce sahip olacak ve yıllık 4,2 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek.

60.000 m² alanda 7.479 adet güneş panelinin kullanılacağı ve 2023 yılının 2. çeyreğinde aktif olacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinde, yıllık yaklaşık 2.750 ton karbondioksit (CO₂) salımı engellenecek. Enerjisa Enerji, Çimsa’ nın yenilenebilir kaynaklardan kendi elektriğini kendi üreterek enerji tasarrufu konusunda çimento sektörüne rol model olmasına katkı sağlayacak.

Güneş Enerji Santralinden elektrik üretimi 7/24 izleniyor ve doğal afetlere karşı da sigortalanıyor

İşimin Enerjisi çatısı altında sunduğu doğa dostu ürünlerle müşterilerinin enerji tüketiminde tasarruf sağlayan ve yenilenebilir enerji kullanımını artırarak, yenilikçi çözümler sunan Enerjisa Enerji’nin Güneş Enerjisi Santrali, 7 gün 24 saat uzaktan erişim sistemiyle takip edilecek ve yüksek performansla çalışabilmesi için tüm bakım ve onarımları yine Enerjisa Enerji tarafından yapılacak. Santral aynı zamanda deprem, diğer doğal afetler ve olası diğer dış etmenlere karşı tüm senaryolar gözetilerek Enerjisa tarafından sigortalanıyor. Güneş panelleri aynı zamanda düşük ısıda yüksek verimli çalışmayı sağlayan ve dış etkenlere karşı mükemmel dayanım kapasitesi sunan Halfcut Monoperc teknolojisine sahip. Enerjisa Enerji, bu iş birliği ile toplam kurulu güç kapasitesini 26 MWp’e çıkarmış olacak.

Enerjisa olarak bugüne kadar 100 futbol sahası büyüklüğünde orman etkisi kadar karbon ayak izini azalttık

Dünya çapında sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek için düşük karbonlu bir ekonomiye geçişin gerekliliğini vurgulayan ve bu mücadelede de güneş ve rüzgâr enerjisi gibi sürdürülebilir kaynakların kullanımına dikkat çeken Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar: ‘’Hızlı bir sanayileşme ve kentleşme sürecinden geçen ülkemizin enerji ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Ancak bu ihtiyacı hangi kaynaklardan üreterek gidereceğimiz konusu bugün karbon nötr geleceğe yatırım yapan bizim gibi şirketler için çok kritik. Ekonomik açıdan baktığımızda ise son 5 yılda yaklaşık enerji ithalatımız 200 milyar dolar seviyesinde. Enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanarak bu açığı kapatmamız hatta pozitife geçmemiz mümkün. Dolayısıyla bu alanda atılacak her adım elbette ülkemiz için büyük kazanç sağlıyor.

Tam bu noktada Enerjisa olarak İşimin Enerjisi çatısı altında gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ile hem yenilenebilir hem de verimli bir kaynak olan güneş enerjisi santrallerini müşterilerimiz ile buluşturmaya devam ediyoruz.

Sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamayı yol haritası olarak benimsemiş olan Çimsa’nın Afyon Fabrikası arazisinde devreye alacağımız güneş enerjisi santrali ile hem ülkemizin hem de dünyanın daha iyi bir gelecek için ulaşmak istediği hedeflere katkı sağlamış olmaktan ayrıca memnuniyet duyuyoruz. ‘’

Çimsa CEO’su Umut Zenar, Çimsa’da yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirmek için çalıştıklarını belirterek Afyon yatırımına ilişkin şunları söyledi: “Öncelikle iklim değişikliği ile mücadelede güneş ve rüzgâr enerjisi gibi sürdürülebilir kaynakların kullanımı ülkelerin enerji stratejilerinde önemli yer tutuyor. Küresel emisyonların 2030'a kadar yarı yarıya azaltılması için yenilenebilir enerji kullanımına yönelik büyük çaplı bir dönüşüm yaşanması gerekiyor. Bu süreçte Çimsa olarak döngüsel ekonominin bir parçası olmaya devam etme hedefiyle, yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak için çok çalışıyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, karbon ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği, çevre dostu ürünler gibi konulara odaklanmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda hayata geçireceğimiz güneş enerjisi yatırımımızın tüm dünyanın ortak sorunu olan emisyonların azaltılması konusuna büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”





Bilgi notu:
Enerjisa Enerji Performans Modeli(Performansa Dayalı İş Modeli) Nedir?
Enerjisa Performansa Dayalı İş Modeli’nde santral kurulumu yapmak isteyen şirket/kurumlar ile Enerjisa arasında uzun vadeli bir sözleşme yapılır. Ödemeler kurulan güneş enerji santralinin üretim performansına bağlıdır. Bu kontrat süresince güneş enerjisi dönüşümünüzün her aşamasında Enerjisa ücretsiz danışmanlık verir, müşterilerine yol gösterir.

Güneş Enerjisi Sistemlerinin Şirket/Kurumlara Sağlayacağı Faydalar:
1. Yatırım bedeli ödemeden güneş enerjisi dönüşümü gerçekleştirmek mümkün.
Enerjisa, Güneş Enerjisi Santral kurulumları için gerekli yatırımın finansmanını üstlenir. Güneş enerjisi sistemi kurulumu öncesinde saha çalışmaları yapar, projeyi geliştirir, uygular ve sözleşme boyunca bakım ve onarım hizmeti sağlar.

2. Güneş Enerjisi Santralleri ile elektriğinizi tükettiğiniz yerde üretirsiniz, tasarruf sağlar.
Güneş enerji santrali sayesinde ne kadar çok enerji üretilirse, o kadar az elektrik satın alma ihtiyacı olur, böylece tasarruf sağlanır. Eğer güneş enerjisi santrali tüketim ihtiyacından daha fazla enerji üretiyorsa, bu enerji şebekeye geri satılabilir ve işletme/kurum için bir gelir kaynağı olabilir.

3. Düşük bakım maliyetleri ile uzun yıllar boyunca tasarruf edebilirsiniz.
Güneş enerjisi sistemlerinin bakım maliyeti düşüktür. Güneş panellerinin ömrü uzundur ve 25 yıla varan ürün ve performans garantileri vardır. Paneller yılda sadece birkaç kez temizleme ile verimliliklerini korur. Bu nedenle düşük bakım maliyetleri ile uzun yıllar tasarruf sağlanabilir. Enerjisa kontrat süresince servis ve bakım hizmeti verir ve ekstra bir masraf yapılmasına gerek kalmaz.

4. Güneş Enerjisi Sistemleri ile doğayı korursunuz.
Güneş enerjisi, diğer enerji kaynaklarına kıyasla doğaya olumsuz etkisi bulunmayan bir doğal enerji kaynağıdır. Sera gazı üretmez ve su kaynaklarını kirletmez.

5. Tükenmez ve yenilenebilir enerji kaynağı güneşe yatırım yaparak sürdürülebilirliğe katkı sağlarsınız.
Güneş panelleri, Türkiye’nin pek çok bölgesinde kullanılabilir ve güneş enerjisi her gün mevcuttur. Diğer enerji kaynaklarının aksine, güneş enerjisini tüketmek mümkün değildir.




Sorumluluk Reddi
Bu basın bülteni yalnızca bilgilendirme amacıyla sunulmaktadır. Yatırım tavsiyesi olarak nitelendirilmemeli ya da herhangi bir değerlendirme veya kıymete dayanak olması amaçlanmamış olup, hiç kimse için herhangi bir hisseyi veya başka kıymetleri alması, elinde tutması veya satması ile ilgili öneri olarak nitelendirilmemelidir. Bu basın bülteni Enerjisa ve Enerjisa’nın iştiraki olan şirketlerin yönetimleri tarafından yapılan güncel varsayımlara, tahminlere ve de ilgili şirketlerin elinde bulunan diğer bilgilere göre ileriye dönük açıklamalar içerebilir. Çeşitli bilinen ve bilinmeyen riskler, belirsizlikler ve diğer etmenler, gelecekteki gerçek sonuçlar, mali durum, şirketin gelişim veya performansı ile burada verilen tahminler arasında önemli farklılıklara yol açabilir. Enerjisa ve Enerjisa’nın iştirakleri, kanunun mecbur tuttuğu haller dışında, bu ileriye dönük açıklamaları güncelleme veya gelecekteki olaylara veya gelişmelere uygun hale getirme niyetinde değildir ve böyle bir yükümlüğü de bulunmamaktadır.