Enerjisa 750 Milyon Euro'luk Yeni Bir Finansman Paketi İmzaladı

ENERJİSA, TUFANBEYLİ TERMİK SANTRALI’NINFİNANSMANI İÇİN  750 MİLYON EURO'LUK FİNANSMAN PAKETİNİ İMZALADI

Enerjisa, Tufanbeyli Termik Santralı’nın finansmanı için 750 milyon Euro’luk yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Enerjisa böylece, 1 milyar Euro’luk 1. faz, 700 milyon Euro’luk 2. faz, 270 milyon Euro’luk Arkun Hidroelektrik Santralı ve 135 milyon Euro’luk Bares Rüzgar Santralı yatırımlarının finansmanı için imzaladığı kredi paketlerine bir yenisini ekledi.

Enerjisa Tufanbeyli Termik Santralı 450 MW kurulu gücüyle; yerli kaynakları kullanarak elektrik üretecek olan, Türkiye’nin özel sektöre ait en büyük linyit santralı yatırımı olma özelliğini taşıyor.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman:Enerjisa olarak, ülkemizin giderek artan elektrik enerjisi ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılamak amacıyla, çevreye duyarlı, en verimli ve en gelişmiş teknolojileri kullanarak yerli kaynaklara yatırım yapıyoruz.

Sabancı Holding ve Verbund ortaklığı ile faaliyet gösteren Enerjisa, Türkiye’nin özel sektöre ait en büyük linyit santralı yatırımı olan Enerjisa Tufanbeyli Termik Santralı’nın finansmanını sağlamak amacıyla 750 milyon Euro’luk  yeni bir kredi anlaşması imzaladı.

Adana’da inşa edilecek olan Enerjisa Tufanbeyli Termik Santralı; alım garantisi olmadan, serbest piyasaya satış yapmak üzere elektrik üretecek. 450 MW elektrik üretim kapasitesi olan Tufanbeyli Termik Santralı projesi ile Enerjisa, ayrıca aynı mevkideki kömür madeninin de geliştirilmesi ve işletilmesi ile elektrik üretiminde yerli kömür kaynağının kullanımını amaçlıyor.

Enerjisa’nın imzaladığı 750 milyon Euro’luk finansman paketinin büyük bir kısmı Kore Ticaret Sigorta Kuruluşu (K-Sure) tarafından sigortalandı. Kreditörler arasında Société Générale, UniCredit Bank Austria AG, HSBC Bank plc, Raiffeisen Bank International AG, The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd., BNP Paribas ve Fortis Bank SA/NV, Akbank T.A.Ş., Deutsche Bank AG, Natixis ile  Erste Group Bank AG yer alıyor.

Anahtar teslimi yapım anlaşması 2011 yılında  SK Engineering & Construction (Kore), ITOCHU Corporation (Japonya) ve SK E&C Anadolu Mühendislik ve İnşaat Ltd. Şti. ile imzalanan Enerjisa Tufanbeyli Termik Santralı’nın 2015 yılında devreye alınması hedefleniyor.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, “Enerjisa olarak, ülkemizin giderek artan elektrik enerjisi ihtiyacını; çevreye duyarlı, en verimli ve en gelişmiş teknolojileri kullanarak sürdürülebilir bir şekilde karşılamak amacıyla, yerli kaynaklara yatırım yapıyoruz. Enerjisa Tufanbeyli Termik Santralı, herhangi bir alım garantisi olmaksızın, tamamiyle rekabetçi bir serbest piyasa yapısına duyduğumuz güvene dayanarak yapılan, Türkiye’nin en büyük özel sektör linyit santralı olma özelliğini taşımaktadır. Enerji üretiminin çevreye olan etkisinin minimum seviyeye indirilmesi için, Enerjisa olarak üretim yatırımlarımızda modern teknolojilerin kullanıldığı verimli santral projeleri geliştiriyoruz. Bu santralle de bu yaklaşımımızı bir kez daha hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Günther Rabensteiner,“Enerjisa Tufanbeyli Termik Santralı’nın finansmanını sağladığımız 750 milyon Euro’luk finansman paketinin imzalanması, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’nin yerli kaynaklarına ve bu alanda yapılan enerji yatırımlarına duyduğu inancı ortaya koymuştur. Tüm kreditörlere ve bu önemli adımda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” dedi.