Enerjisa Finansmanda Avrupa Şampiyonu Oldu

Enerjisa, İngiliz Project Finance dergisinin yarışmasında  “2011 Avrupa  Yılın Yatırımcısı” ödülünü kazandı.

Enerjisa CFO’su Bernhard Raberger "Enerjisa’yı Avrupa genelindeki rekabet içerisinde 1 numaraya yerleştiren bu başarıdan dolayı gurur duyuyoruz. Alınan bu ödül finans sektörünün altın madalyasıdır. Bu ödül, dünyanın en önemli finans uzmanlarının bir yandan Türkiye elektrik piyasasına, öte yandan ise Enerjisa’ya ve şirketimizin planlama ve uygulama yetkinliklerine duyduğu güveni belgeliyor."

Avrupa finans çevrelerinin yakından takip ettiği Euromoney yayın grubu bünyesindeki Project Financedergisi tarafından düzenlenen yarışmada  Enerjisa, ‘2011 Avrupa  Yılın Yatırımcısı’ ödülüne layık görüldü. Londra’da gerçekleştirilen törende, Enerjisa adına ödülü  Enerjisa CFO’su Bernhard Raberger ve Enerjisa Finans ve Kontrol Bölüm Başkanı Özlenen Aydın aldılar.
2008 yılında 1 milyar Euro ile Türkiye özel enerji sektörünün en büyük kredisini alan Enerjisa, o günden bu yana gerçekleştirdiği kredi anlaşmaları ile proje finansmanı alanındaki başarısını sürdürüyor.

Enerjisa’nın 1 milyar Euro finansman paketini, 9 hidroelektrik santral, 1 rüzgar santrali ve Bandırma doğal gaz kombine çevrim santralini içeren toplam 1.920 MW gücündeki projeler oluşturuyordu. Finansman paketinde yer alan Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali 2010 yılında, Çanakkale Rüzgar Santrali ile Hacınınoğlu HES 2011 yılında ve Menge HES 2012 yılının başında devreye alındı.

2008 yılında gerçekleştirilen 1 miyar Euro kredi anlaşması sonrası, 2010 yılında 237 MW kurulu gücündeki Enerjisa  Arkun HES’in finansmanı sağlandı ve 2011 yılında Enerjisa’nın yatırım programının ikinci aşaması için 700 milyon Euro’luk yeni bir kredi anlaşmasına daha imza atıldı. 700 Milyon Euro değerindeki finansman, Enerjisa tarafından Bandırma’da inşa edilecek olan ikinci doğal gaz kombine çevrim santralı, Doğançay ve Yamanlı’da iki hidroelektrik santral ve Mersin’de bir rüzgar enerjisi santralinin yapımı için kullanıldı. Toplam kapasitesi 1.100 MW olan bu santrallerin toplam maliyeti ise 1 milyar Euro.

Gerçekleştirilen tüm anlaşmalar Enerjisa’nın 2015 yılına kadar en az 5.000 MW kurulu güç hedefini oluşturuyor.

Alınan ödül sonrası, Enerjisa CFO’su Bernhard Raberger "Enerjisa’yı Avrupa genelindeki rekabet içerisinde 1 numaraya yerleştiren bu başarıdan dolayı gurur duyuyoruz. Alınan bu ödül finans sektörünün altın madalyasıdır. En iyi olma belgesi, güçlü duruşumuzu ve dünyanın en önemli finans uzmanlarının bir yandan Türkiye elektrik piyasasına, öte yandan ise Enerjisa’ya duyduğu güveni ve portföyümüzün ve finansal duruşumuzun gücünü  tescilliyor. " dedi.
Enerjisa ayrıca sözü geçen finansman paketleri dışında 142 MW Enerjisa Bares Rüzgar Santralı ve 450 MW Tufanbeyli Termik Santralı’nin tamamlanmasına yönelik finansman çalışmalarını sürdürmektedir.

Enerjisa Hakkında

1996 yılında Sabancı şirketlerinin elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere otoprodüktör olarak kurulan Enerjisa, 2007 yılı Mayıs ayında Sabancı Holding ile Avrupa’nın önde gelen elektrik şirketlerinden biri olan Verbund tarafından imzalanan, eşit hisse ve yönetim ortaklığına dayalı ortaklık anlaşması sonrasında, Türkiye elektrik enerjisi sektöründe üretim, dağıtım, toptan ve perakende ticareti içeren dikey entegrasyona dayalı bir stratejiyle liderlik hedefleyen bir şirket haline gelmiştir. Bu hedefe yönelik faaliyetler, 2011 yılında kurulan ve Enerjisa Enerji Üretim, Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış ve Ticaret, Enerjisa Elektrik Dağıtım ve Enerjisa Doğal Gaz Toptan Satış olmak üzere operasyonel şirketleri bünyesinde bulunduran, çatı şirketi Enerjisa Enerji A.Ş. bünyesinde sürdürülmektedir.

Enerjisa 2015 yılında minimum 5000 MW kurulu güç ve Türkiye elektrik enerjisi piyasasında en az %10 pazar payına ulaşmayı hedeflemektedir.

Enerjisa, Kocaeli, Adana, Çanakkale, Mersin ve Bandırma’da faaliyet gösteren toplam 1306,5 MW kapasiteli beş doğal gaz kombine çevrim santrali ve Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş’ta işletmede olan 316 MW kurulu güce sahip çeşitli hidroelektrik üretim santrallerinin devreye alınması ile birlikte 2011 sonu itibariyle toplam 1653 MW kurulu güce ulaşmıştır.

2006 yılından beri hızla büyüyen Enerjisa portföyü, 2011 yıl sonu itibariyle işletmede olan, inşaatı ve mühendislik çalışmaları süren lisanslı projelerle 4115 MW’a ulaşmıştır. Bu portföye ek olarak, toplam kurulu gücü yaklaşık 1000 MW olan proje ise lisans başvurusu aşamasındadır.

Üretim portföyünün stratejik avantaj yaratacak şekilde çeşitlendirilmesi amacıyla yaklaşık 1830 MW kurulu güce sahip 13 hidroelektrik santralinin, 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santrali’nin ve toplam 182 MW  kurulu güce sahip iki rüzgâr santralinin proje ve yapım çalışmaları devam etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımların bir parçası olarak 2015 sonuna kadar yaklaşık 300 MW kurulu güce sahip rüzgar santrallerinin devreye alınması hedeflenmektedir.

2010 yılında 930 MW kurulu güce sahip Bandırma Doğal Gaz Çevrim Santrali, 2011 yılı içinde 142 MW kurulu güce sahip Hacınınoğlu Hidroelektrik Santrali ile 30 MW kurulu güce sahip Çanakkale Rüzgar Santrali ve 2012 yılının başında 89 MW kurulu güce sahip Menge Hidroelektrik Santrali devreye alınmıştır. 2012 yılında 145 MW Köprü HES, 39 MW Dağpazarı Rüzgar Santrali ve 143 MW Bares Rüzgar Santralinin devreye alınması hedeflenmektedir.

Enerjisa, sektördeki fırsatları değerlendirerek ortaklarına, müşterilerine, çalışanlarına, tedarikçilerine ve topluma katma değer yaratmayı; tüm faaliyet alanlarında tercih edilen tedarikçi olmayı amaçlamaktadır.