Enerjisa 700 Milyon Euro'luk İkinci Finansman Paketini İmzaladı

04.06.2011
ENERJİSA 1 MİLYAR EURO'LUK ÖDÜLLÜ KREDİ ANLAŞMASININ ARDINDAN, İKİNCİ FAZ YATIRIMLARININ FİNANSMANI İÇİN   700 MİLYON EURO'LUK İKİNCİ FİNANSMAN PAKETİNİİMZALADI

Enerjisa, 2. faz yatırımlarının finansmanı için bir Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), UniCredit ve WestLB AG ile 700 milyon Euroluk kredi anlaşması imzaladı.

Sabancı Holding CEOsu Zafer Kurtul: Bugün imzaladığımız kredi anlaşmasıEnerjisanın önümüzdeki dönemdeki büyüme stratejisini  destekleyecek  ve finansman gereksinimlerine cevap verecek çok önemli bir anlaşmadır.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman: Enerjisanın Türkiye’nin elektrik piyasasında lider konuma ulaşarak 2015 yılında yüzde 10 pazar payına sahip olmayı planlıyoruz.

Verbund Ülke Temsilcisi ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkan YardımcısıBernhard Raberger: Bu finansman paketinin imzalanması, Sabancı ve Verbundun Türk elektrik sektöründeki  stratejik hedeflerine güvenini ve inancını bir kez daha kanıtlıyor.

Sabancı Holding ve Verbund (Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft) ortaklığı ile faaliyet gösteren Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.yatırımları için yeni bir kredi anlaşması imzaladı. 2008 yılında 1 milyar Euro ile Türkiye özel enerji sektörünün en büyük kredisini alan Enerjisa, sektöre yönelik yatırımlarına devam ediyor. Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), UniCredit, ve West LB AG, Enerjisa’nın şirketin yatırım programının ikinci aşaması için 700 milyon Euro’luk bir kredi daha verilmesine karar verdi. Bu kredi IFC A/B Kredi, Paralel Kredi ve DFI kredi imkânlarından oluşuyor.

Bu finansman, Enerjisa tarafından Bandırma’da inşa edilecek olan ikinci doğalgaz kombine çevrim santralı, Doğançay ve Yamanlı’da iki hidroelektrik santral ve Mersin’de bir rüzgar enerjisi santralinin yapımında kullanılacak. Toplam kapasitesi 1.100 MW olan bu santrallerin maliyeti ise 1 milyar Euro’yu bulacak. Bu tesisler Enerjisa’nın 2015 yılına kadar tamamlamayı planladığı en az 5.000 MW kapasiteli santralların ikinci aşamasını oluşturuyor.

Enerjisa’nın kullandığı krediye Societe Generale, TSKB, BAWAG, Erste Group Bank AG, ING Bank, KfW IPEX Bank, FMO, Raiffeisen Bank International ve Proparco gibi dünya devi banka ve finans kurumları da katıldı.

Sabancı Holding CEOsu Zafer Kurtul, konuyla ilgili olarak Sabancı Holding olarak enerji sektörünü öncelikli büyüme alanımız  olarak görüyoruz  ve bu sektörde liderliği hedefliyoruz. Türkiye enerji sektöründeki  yatırımlarımızı  değerli ortağımız Verbund ile birlikte artırarak sürdürüyoruz. Ülkemizin sağlıklı gelişmesi için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini,  sanayi,  ticari  ve  bireysel müşterilerimize Sabancı Topluluğu’nun prensipleri doğrultusunda, sürdürülebilir, rekabetçi, çevreyle uyumlu ve güvenilir bir yapıyla ulaştırmayı hedefliyoruzıklamasını yaptı.  Zafer Kurtulimzalanan  kredi anlaşmasının Enerjisanın büyüme  stratejisine destek olacak ve gelecek dönemdeki yatırımlarının  finansman ihtiyaçlarına  cevap verecek çok önemli bir anlaşma olduğunu da vurguladı. Zafer Kurtul, ‘’12 değerli uluslararası  finansal kurumunun katılımıyla oluşturduğumuz  bu işlem için, tüm katılımcı kurumlara duydukları güven için teşekkür ederiz.” dedi.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisanın Türkiye elektrik piyasasında lider konumuna ulaşarak 2015 yılında yüzde 10 pazar payına ulaşmasını hedefliyoruz dedi. Selahattin Hakman, bu çerçevede enerji sektörüne yönelik yatırımlarını şöyle anlattı: Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin’deki toplam kapasitesi 370 MW olan doğalgaz kombine çevrim santralleri, Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş bölgelerinde 85 MW kombine kapasiteli hidroelektrik santralleri, 2010 yılında devreye giren 930 MW kapasiteli Bandırma Doğal gaz kombine çevrim santrali, 2011 yılının ilk çeyreğinde devreye giren Çanakkale Rüzgar Santrali ve Mart sonunda açılışını yaptığımız Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik santrali,  toplam kurulu gücümüzün 1.557 MW’a ulaşmasını sağlamıştır. Enerjisanın üretim portföyü; lisanslı toplam kapasite, mevcut santraller, inşaat halindeki projeler ve mühendislik çalışmaları devam eden projelerle birlikte Mart 2011 sonunda 3.472,5 MWa ulaşmıştır.  Bu yatırımların yanı sıra toplam kapasitesi 1.035 MWa ulaşan ve lisans başvuru aşamasında olan yeni projelerimiz de bulunmaktadır. dedi.

Verbund Ülke Temsilcisi ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger,
“Bu finansman paketinin imzalanması, Sabancı ve Verbund’un Türk elektrik sektöründeki stratejik hedeflerine güvenini ve inancını bir kez daha kanıtlıyor.” Bu güven, Enerjisa’nın 2008’de imza attığı, dönüm noktası sayılabilecek kredi paketi ile finansmanını sağladığı 1.100 MW’lık sınıfının en iyisi santrallerini son altı ay içerisinde işletmeye geçirmesi ile çok güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Enerjisa ile uzun vadede ilişkisini devam ettiren tüm kreditörlere teşekkür eder ve yeni katılan kreditörlerin  katılımlarından dolayı mutluluk duyduğumuzu belirtmek isteriz. 2011 yılının ikinci yarısında, 2015 hedeflerimize ulaşmak amacıyla, halihazırda lisanslı olan projelerimize de finansman sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

IFC Altyapı ve Doğal Kaynaklar Direktörü Gulrez Hoda ise “IFC olarak Enerjisa’nın yatırım planlarına destek sağlayarak ülkenin gittikçe artan enerji ihtiyaçlarına  cevap verebilmesine yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz. IFC ve finans kurumlarının başarılı işbirliğini bir kez daha kanıtlayan bu büyük proje, şimdiye kadar verilen en büyük IFC sendikasyon kredisi olarak, Türkiye’nin enerji sektörüne  yapılacak yeni yatırımlara örnek oluşturacak. dedi.

Unicredit Bank Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Sorumlusu ve Avusturya Yönetim Kurulu Üyesi Gianni Papa, “Değerli müşterimiz Enerjisanın büyüme stratejisinde önemli bir kilometre taşı olan bu projenin başarısına destek vermekten gurur duyuyoruz dedi. Unicredit Bank Avusturya Kurumsal Hizmetler Sorumlusu Helmut Bernkopf ise bu projenin Unicreditin Avusturya pazarında  Enerjisanın ortağıVerbund gibi müşterilerine sunduğu  hizmetin güzel bir örneği olduğunu vurguladı.

WestLB Murahhas Üye, EMEA Enerji Pazarları Eşbaşkanı Susana Vivares deWestLB olarak, Enerjisanın yeni pazarlara enerji sağlamak ve Türkiye’de özel sektörün enerji alanında gelişmesine destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Biz enerji sektöründe öncü olan Enerjisa ile uzun vadeli bir ilişki kurmayı ve küresel enerji sektörüne destek sağlamayı amaçlıyoruz diye konuştu.

IFC hakkında bilgi
Dünya Bankası grubuna dahil olan IFC, gelişmekte olan ülkelerde özel sektöre destek sağlayan en önemli küresel kalkınma kurumudur. İnsanlara yoksulluktan kurtulma ve yaşamlarını iyileştirme fırsatını veriyoruz. Şirketlerin daha fazla kişiyi istihdam etmesine yardımcı olmak ve sermaye seferberliğine ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak için çalışıyoruz. Günümüzde, küresel belirsizliklerin hakim olduğu bir ortamda, yeni yatırımlarımız 2010 yılında 18 milyar dolarlık bir rekora ulaştı.  Ek bilgi için www.ifc.org web sitemizi ziyaret edebilirsiniz

Unicredit hakkında bilgi
Unicredit 22 Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren ve Eylül 2010 tarihinde 50 uluslararası piyasada 9 600 şube ve 161 00 çalışanıyla hizmet veren büyük bir uluslararası finans kuruluşudur.  Unicredit Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde hizmet veren  3 900 şubesi ile en geniş ve yaygın bankacılık ağına sahiptir.  Grup aşağıdakiülkelerde faaliyet göstermektedir: Avusturya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Almanya, Macaristan,  İtalya, Letonya, Litvanya, Kazakistan, Kırgızistan, Polonya, Romanya,  Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye ve Ukrayna.

West LB Yapısal Finans
West LB’nin  deneyimli yatırım bankacılık uzmanları ağı sayesinde  müşterileri için geliştirdiği kapsamlı çözümler:
kurumsal projelerin finansmanı, müşterilerin sermaye ihtiyaçlarına destek, danışmanlık hizmetleri ve yaratıcı finansman çözümleri  gibi hizmetleri içerir. Bankanın küresel ilişkileri ve yerel ekonomiler sanayiler ve kültürler alanlarındaki deneyimi WestLB bankacılarının müşterilerine yüksek kaliteli hizmet sunmasınısağlar. WestLBnin toplam varlıkları 30 Eylül 2010 tarihinde 220.2 milyar euro’ya ulaşmıştır.
Ek bilgi için www.westlb.com  web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıntılı Bilgi İçin:
Meltem Okyar Perdeci