Enerjisa, 2011’i Yenilenebilir Enerji Yili Ilan Etti

ENERJİSA, 2011’İ YENİLENEBİLİR ENERJİ YILI İLAN ETTİ, İLK RÜZGAR SANTRALINI HİZMETE AÇTI

Sabancı-Verbund ortaklığındaki Enerjisa’nın, rüzgar enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santralı hizmete açıldı. Türkiye’nin artan elektrik enerjisi ihtiyacının sürdürülebilir olarak karşılanmasında yenilenebilir enerji yatırımlarının kritik rol oynadığını belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Enerjisa’nın rüzgar enerjisi alanında da büyük bir oyuncu olma kararlılığında olduğunu söyledi.

Enerjisa, rüzgar enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santralı’nı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Verbund Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dr. Johann Sereinig   katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete açtı.

Enerjisa, rüzgâr enerjisi alanında büyük bir oyuncu olma kararlılığında

Santralın açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Enerjisa’nın rüzgâr enerjisi alanında da büyük bir oyuncu olma kararlılığında olduğunu, Çanakkale Rüzgâr Santralı’nın, bu alandaki yatırımların ilk adımını teşkil ettiğini söyledi. Türkiye’nin artan elektrik enerjisi ihtiyacının sürdürülebilir olarak karşılanmasında, yenilenebilir enerji yatırımlarının kritik bir rol oynadığını belirten Sabancı, “Rüzgar, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji yatırımları, yerli kaynakları değerlendirerek ve kaynak çeşitliliği yaratarak arz güvenliğinin önemli bir parçası olmaktadır” dedi.

Enerjisa’nın 2011 yılında yenilenebilir enerji projelerini devreye alacağını vurgulayan Güler Sabancı şöyle konuştu: “30 MW kurulu güce sahip Çanakkale Rüzgar Enerjisi Santralı’nın ardından, 142 MW kurulu güce sahip Hacınınoğlu Hidroelektrik Santralı, 85 MW kurulu güce sahip Menge Barajı ve Hidroelektrik Santralı ile 39 MW kurulu güce sahip Dağpazarı Rüzgâr Enerjisi Santralı devreye alınacaktır.

Enerjisa’nın tüm projelerini rekabetçi bir serbest piyasa yapısına duyulan güvene dayanarak devreye aldıklarını ifade eden Sabancı, “Enerjisa’nın kararlılıkla süren yatırımları, Türkiye’de kamu tarafından düzenlenen rekabetçi serbest piyasanın, tüm kurum ve kurallarıyla işleyeceğine olan inancımızın en somut göstergesidir” dedi

“2011, Enerjisa için yenilenebilir enerji yılıdır”

Sabancı ve Verbund ortak girişimi olan Enerjisa ile Türkiye özel elektrik üretimi sektörünün en kararlı yatırımcılarından biri olduklarını belirten Verbund Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Johann Sereinig ise, 2011 yılının Enerjisa için yenilebilir enerji yılı olacağının altını çizdi.

Sereinig, Çanakkale Rüzgar Santralı’nın dönmeye başlayan türbinlerinin, Türkiye’nin doğal kaynaklarını, Türk elektrik piyasası için elektriğe dönüştürmekte olmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Türkiye’nin en büyük kanat çapına sahip 13 rüzgar türbini

30 MW kurulu gücündeki  Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santralı’nın yılda 90 GWh enerji üretmesi hedefleniyor. Fosil enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında yılda 55 bin ton karbon salımı engellenerek, çevrenin korunmasına katkıda bulunulacak.

Enerjisa’nın diğer projeleri gibi en yeni ve verimli teknolojiler tercih edilerek hayata geçirilen Çanakkale Rüzgar Santralı’nın rüzgar türbinleri, bir futbol sahasının iki katına eşit alanı temsil eden 101 m’lik kanat çapıyla Türkiye’deki en büyük kanat çapına sahip olacak. 13 rüzgar türbini ile üretilen elektrik enerjisi, Enerjisa Çanakkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nda bulunan 31,5 kV şalt tesisine aktarılacak ve ana yükseltici trafo ile 154 kV ulusal Şebekeye iletilecek.