Enerjisa, Yatırımlarını Gerçekleştiriyor

ENERJİSA, 2010 yılında yüzde 1,4 olan pazar payını, 2011 yılında Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin tüm yıl devrede olması ve yeni santrallerin de devreye alınmasıyla yüzde 4’e yükseltecek.

Türkiye elektrik sektörünün lideri olma yolunda hızla ilerleyen Enerjisa Grubu, 2015 yılı için belirlediği hedefleri doğrultusunda üretim portföyünü büyütecek yatırımlarını 2010 yılında da kararlılıkla devam etti.

Enerjisa Grubu 2010 yılında 2,9 milyar lira olarak gerçekleşen toplam cirosunu, bu yıl 3,7 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyor.

Enerjisa‘nın sadece üretim tarafına yapacağı yatırımın 2015 yılına kadar 5,5 milyar avro olacağını, bu miktarın şu ana kadar 1 milyar Euro’sunu gerçekleştirdiklerini belirten Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman şöyle devam etti:“ Bu yıl üretim tarafına 930 milyon avro yatırım yapacağız. Dağıtıma yapacağımız yatırım 2015 yılına kadar yaklaşık 1,2 milyar lira olacak. Bu yılki bütçemiz ise 235 milyon lira. Bu alanda 2010'daki yatırımımız 100 milyon lira idi.“

Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin 2010 yılında devreye alınmasıyla birlikte Enerjisa’nın 1.385 MW kurulu güce ulaştığını ifade eden Hakman: “Yaklaşık 1.200 megavatlık hidroelektrik ve rüzgar santralleri şu anda inşa ediliyor. Bunların içinde yaklaşık 70 megavatlık iki rüzgar santrali ve 230 megavatlık iki tane hidroelektrik santrali 2011'de devreye girecek. Hacınınoğlu ve Menge Hidroelektrik santralleriyle birlikte Çanakkale ve Dağpazarı rüzgar santrallerinin bu yıl içinde devreye girmesini hedefliyoruz. Buna ilave olarak 550 megavat büyüklüğünde lisansı bizde olan mühendislik çalışmalarını yürüttüğümüz santraller var. 200 megavatlık bir santralin lisansını da satın almak üzereyiz.''dedi.

Enerjisa, 2015 yılına kadar Türkiye elektrik piyasasında en az %10 pazar payına ulaşmayı hedefliyor

2015 yılında en az 5.000 MW kurulu güce ulaşmayı hedefleyen Enerjisa, üretim portföyünü büyütme ve çeşitlendirmeye yönelik faaliyetlerine hız kazandırmıştır.

Enerjisa, Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacını en güvenilir ve çevreyle uyumlu bir şekilde karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payını artırmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, 2015 yılı için hedeflediği minimum 5.000 MW kurulu gücündeki portföyün %40-45’inin hidroelektrik santrallerinden, %5-10’unun ise rüzgâr enerjisi santrallerinden oluşmasını öngörmektedir.

Ekim ayında devreye alınan 930 MW kurulu gücündeki Enerjisa Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali de dahil olmak üzere mevcut 1.385 MW kurulu güce ek olarak yaklaşık 1.200 MW kurulu gücündeki hidroelektrik ve rüzgâr portföyünün uygulama ve yapım çalışmaları sürmektedir.

Dağıtım ve perakende satış tarafında ise, 2010 yılında Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’de çalışmalar, operasyonel kalitenin en üst düzeye çıkarılması ve şebeke yenileme ve iyileştirmesine yoğunlaşacak şekilde yürütülmüştür. 2011 yılında da aynı kararlılıkla devam edecek olan bu çalışmalar, modern yönetim anlayışı ile süreç ve operasyonların en etkin ve değer yaratan şekilde geliştirilmesi faaliyetleriyle pekiştirilecektir.