Enerjisa Bilgi Notu

Enerjisa Grubu, yüzde 50-50 Sabancı Holding-Türkiye ve Verbund-Avusturya ortak girişimidir. Grup, entegre hizmetleri ile Türkiye elektrik pazarının lideri olmayı ve 2015 yılında minimum 5.000 MW kurulu gücü ile elektrik piyasasında %10 pazar payına ve 6 milyonu aşkın müşteriye ulaşmayı hedeflemektedir.

Sabancı Holding ve Verbund 2007 yılı Mayıs ayında eşit yönetime dayalı ortaklık anlaşması imzalamışlardır. Sabancı ve Verbund, nükleer enerji yatırımları hariç, Türkiye elektrik sektöründeki tüm faaliyetlerini Enerjisa bünyesinde birlikte gerçekleştirmektedir.

Enerjisa Grubu, Türkiye elektrik enerjisi sektöründe üretim, dağıtım, toptan ve perakende ticareti içeren dikey entegrasyona dayalı bir stratejiyle liderlik hedeflemektedir. Bu hedefe yönelik faaliyetler Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş., Enerjisa Doğalgaz Toptan Satış A.Ş. ve Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş. olmak üzere dört şirket bünyesinde sürdürülmektedir.

2015 yılında en az 5.000 MW kurulu güce ulaşmayı hedefleyen Enerjisa, 2006 yılından itibaren üretim portföyünü genişletme ve çeşitlendirmeye yönelik faaliyetlerine hız kazandırmıştır. . Bünyesindeki mevcut 455 MW kurulu güce, 23 Ekim 2010’da açılışı yapılan 930 MW kurulu gücündeki Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin eklenmesi Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. için bir kilometre taşını oluştururken, finansmanı sağlanmış olan toplam 1.200 MW güçteki hidroelektrik ve rüzgâr portföyünün uygulama ve yapım çalışmaları sürmektedir.

Dikey entegre yapıda büyüyerek sektörde liderlik hedefleyen Enerjisa’nın Ankara ve çevresindeki 3 milyonu aşkın müşteriye sahip Başkent EDAŞ’ı 2009 yılında devralması, Grubun 2015 yılına kadar 6 milyon müşteriden oluşan bir portföye ulaşma hedefine giden yolda atılmış büyük bir adım olmuştur.

Enerjisa Grup Şirketlerinin 2010 yılının ilk 9 aylık döneminde konsolide satış cirosu 2 milyar TL’yi aşmıştır. Aynı dönemde Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (EBITDA) 113 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşen Enerjisa Grubu’nun net kârı ise 106 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir.