Enerjisa’dan Çevreci Doğal Gaz Çevrim Santrali

Enerjisa’nın 660 milyon Avro'luk yatırımla kurduğu Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı hizmete alındığında net yüzde 59 ile Türkiye’nin en verimli doğal gaz santralı olacak ve çevresel açılardan Türkiye’ye katkıda bulunacak.

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Üst Yöneticisi Ahmet Dördüncü, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ile birlikte 660 milyon Avro'luk yatırımla kurulan Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı’na bir saha ziyareti gerçekleştirdi.

Güler Sabancı, enerji alanında yaşanacak darlık nedeniyle bu işe girdiklerini, ancak daha sonra bunu tek başına bir sektör olarak kabul ettiklerini ve 2005'te ana iş kolu olarak benimsediklerini söyledi. Türkiye'de toplam elektrik üretiminin yüzde 20'sinden fazlasının özel sektör tarafından üretildiğinin altını çizen Sabancı, "Yani sektör yeni yeni özel sektöre doğru ilerliyor, özelleşiyor. Aslında bizim için yeni bir konu, yeni bir sektör... Bandırma tesisi bizim için bir ilk olacak" dedi.

Diğer doğalgaz çevrim santrallarında 100 birim doğalgazın elektriğe dönme oranı en yüksek yüzde 52.5 iken, Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı’nda bu oran yüzde 59 olacak. Bu verimlilik sayesinde elektriği diğer santrallara göre yüzde 10 daha ucuza üretme şansına sahip olacak. Bandırma Santralı'nın yüksek verimlilik oranı da yılda 50 bin ton daha az karbon salınımına olanak verecek.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, yıllık 7 milyar kilovat saat civarında elektrik üretecek santralın Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'nin elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayabilecek güçte olacağını ifade etti. Süregelen projelerden ilk olarak Bandırma Santralı'nın Ağustos 2010'da devreye girmesinin planlandığını, 2012 sonunda 2 bin MW’ın devreye gireceğini ifade eden Selahattin Hakman, "Bandırma Santralı işletmeye alındıktan sonra mevcut doğal gaz santrallarımızla beraber Türkiye'deki doğal gazın yüzde 6-7'sini biz kullanmış olacağız. Yani Enerjisa, yıllık yaklaşık 1 milyar dolara yakın doğal gaz kullanacak" diye konuştu.

Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Bandırma Santralı’nın 2010'da devreye girmesiyle Sabancı Holding'in Türkiye'de önemli bir gaz oyuncusu haline geleceğini vurguladı.