Enerjisa’nin 1 milyar euro’luk kredi paketine bir ödül de Emeafinance Dergisi’nden

Enerjisa’nın birinci faz yatırımları için imzaladığı Türk özel enerji sektörünün en büyük finansman paketi, Project Finance Dergisi’nin ardından bu kez de Avrupa, Ortadoğu ve Afrika piyasalarının önde gelen finans dergilerinden biri olarak gösterilen Emeafinance Dergisi’nin “2008 Proje Finansman Ödülleri” kapsamında “En İyi Enerji Anlaşması” seçildi.

Türkiye’nin elektrik arz güvenliği sorununun çözümü için yatırımlarına hızla devam eden Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., 2008 yılının Temmuz ayında toplam 1.960 MW kurulu güçteki projeleri için imzaladığı 1 milyar Euro hacminde finansman paketi ile ikinci kez enerji alanında ödüle layık görüldü

Şubat ayında Project Finance Dergisi’nin “Avrupa’da Yılın Enerji Portföy Finansmanı” ödülüne layık görülen Enerjisa, Türkiye serbest enerji piyasasına satış yapan bir özel sektör şirketinin yaptığı bu en büyük uluslararası finansman anlaşmasıyla bu kez de Avrupa, Ortadoğu ve Afrika piyasalarının önde gelen finans dergilerinden biri olan EMEAfinance’in düzenlediği, birbirinden farklı sektör projelerinin değerlendirildiği “2008 Proje Finansman Ödülleri’nde “En İyi Enerji Anlaşması” seçildi.

Enerjisa, 1 Milyar Euro’luk kredi anlaşmasını Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Akbank ve WestLB AG koordinasyonundaki uluslararası finans kurumları ve Avrupa Yatırım Bankası EIB ile 2008 yılında imzaladı.

Finansman paketi kapsamındaki yatırımlar; Seyhan, Ceyhan nehirleri üzerinde ve Çambaşı’nda toplam 9 hidroelektrik santralı, Çanakkale’de rüzgar santralı ve Bandırma’da doğal gaz kombine çevrim santralı olmak üzere toplam 1.960 MW kurulu güçteki projelerden oluşmaktadır.

Türk özel enerji sektörü için dönüm noktası niteliğindeki finansman paketinin kapsamında kurulacak

santrallar ile Enerjisa yıllık 12,000 GWh elektrik üreterek, 3,6 milyon müşteriye enerji sağlayacak.

Enerjisa Grubu

Enerjisa Grubu, 50:50 Sabancı Holding ve Verbund ortak girişimidir. Grup, entegre hizmetleri ile Türkiye elektrik pazarının lideri olmayı ve 2015 yılında minimum 5.000 MW kurulu gücü ile elektrik piyasasında %10 pazar payına ve 6 milyonu aşkın müşteriye ulaşmayı hedeflemektedir. 2009 yılında yaklaşık 3 milyon müşteriye sahip dağıtım şirketi Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’ nin devralınması, bu hedefe yönelik önemli bir kilometre taşı olmuştur.

Enerjisa Grubu, Türkiye elektrik enerjisi sektöründe, üretim, dağıtım, toptan ve perakende ticaretini geliştirmek yoluyla dikey entegrasyona dayalı yapısı dahilinde 3 şirketten oluşmaktadır; Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.’nin halihazırdaki kurulu gücü 455 MW’dır. Kurulu gücün 370 MW’ı Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin'de faaliyet gösteren doğalgaz kombine çevrim santrallarına, 85 MW’ı Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş’daki hidroelektrik santrallarına aittir.

Buna ek olarak 1000 MW kurulu gücünde dokuz adet hidroelektrik santralı, 450 MW kurulu gücünde Tufanbeyli Termik Santralı, 930 MW kurulu gücünde Bandırma Doğal Gaz Santralı ve 185 MW kurulu gücünde rüzgar santralı projeleri planlama ve yapım aşamasındadır.