Enerjisa’ya “1 milyar euro” değerinde finansman

H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. ve Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund) ortaklığı olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.,  portföyündeki 1. faz yatırımları için €865 Milyon’luk kredi anlaşmasını imzaladı. Türkiye elektrik enerjisi sektörü için dönüm noktası niteliğindeki bu finansman paketinin 2008 yılı sonuna kadar €1 milyar’a ulaşması planlanıyor. Bu paket kapsamında kurulacak olan santrallar ile yıllık 12,000 GWh elektrik üretilecek ve 3,6 Milyon müşteriye elektrik sağlanacak.

Finansman paketi, bir Dünya Bankası kuruluşu olan IFC ( Uluslararası Finans Kurumu), Akbank T.A.Ş. ve WestLB AG koordinasyonundaki uluslararası finans kuruluşları tarafından verildi.

Bu finansman paketi ,Türkiye serbest enerji piyasasına satış yapan  bir özel sektör şirketinin yaptığı en büyük uluslararası finansman anlaşmasıdır. Güncel piyasa koşulları dikkate alındığında bu finansman paketi,   serbestleşen Türkiye elektrik sektöründeki liderlik hedefi yolunda Enerjisa’ya gösterilen güvenin önemli bir işaretidir.

Enerjisa’nın finansman paketi kapsamında yer alan 1. faz yatırımlarını; Seyhan, Ceyhan nehirleri üzerinde ve Çambaşı’nda gerçekleştirilecek toplam 10 hidroelektrik santral  ve Bandırma’daki doğal gaz kombine çevrim santralı olmak üzere toplam 1900 MW kurulu güçteki projeler oluşturmaktadır.

IFC (Uluslararası Finans Kurumu) çatısı altında €463 milyon tutarında sağlanan 12 yıl vadeli Finansman Paketi’nin €158 milyon’luk kısmı IFC tarafından, €305 milyon’luk kısmı ise IFC ve WestLB tarafından sendikasyon kredisi olarak düzenlendi. Finansman paketine, KFW IPEX-Bank GmbH, Bank Austria Creditanstalt AG, Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG, ING Bank N.V., Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, WestLB AG ve Société Générale Bank Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici olarak katıldı. Ayrıca, Akbank T.A.Ş. 12 yıl vadeli €402 milyon tutarında Paralel Kredi Sözleşmesini National Bank of Greece’in katılımı ile imzaladı.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman, liberalleşme yolundaki Türk enerji sektöründe kararlılıkla ilerleyen Enerjisa’ya güvenerek finansman paketi’nde yer alan tüm bankalara teşekkür etti. Sektöre damgasını vuran bu finansman paketi kapsamındaki projelerden başlayarak 2015 yılına kadar en az % 10 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini hatırlattı ve Türkiye’nin enerji tedariki konusunda  yaşadığı darboğazı atlatmak için yine 2015’e kadar en az 5000 MW kurulu güce ulaşacaklarını yineledi.

Hakman ayrıca; “ortağımız Verbund ile birlikte Türkiye’deki elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticareti işlerini geliştirme yolunda kararlılıkla ilerlemekteyiz. Türk enerji sektöründeki liberal piyasa yapısının, elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmelerini de kapsayarak, hızla geliştirilmesi, gelecekteki elektrik arz sıkıntılarının çözümüne olan katkımızı arttırmamıza da imkan sağlayacaktır.” dedi.

Avusturya’nın lider elektrik şirketi Verbund’un CEO’su Micheal Pistauer: “Zorlu finansal pazar koşulları içerisinde bu kadar güçlü bankaların Sabancı ve Verbund’un stratejik hedeflerine inanması ve güvenmesi neticesinde bu benzersiz finansman paketi sonuçlandırılmıştır. Sabancı ve Verbund birlikte Türk elektrik sektöründe çevre dostu enerji sağlayacak güçlü ve enterge bir yapı oluşturmayı hedeflemektedir. Türk enerji sektöründe Sabancı, Verbund ve Enerjisa ile uzun dönemli bir ortaklık yaratan tüm bankalara teşekkür ederim.” dedi.

IFC Güney Avrupa ve Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat ise; sanayinin büyümesi ve ekonominin gelişmesi için en temel engel olan elektrik üretim kapasitesindeki yetersizliğin önlenmesi için bu önemli özel sektör fonunu yarattığımız  için son derece mutluyuz. On hidroelektrik santralı ve bir doğal gaz santralından oluşan projeler yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarıdır, dedi

ENERJİSA HAKKINDA

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., müşterilerinin enerji gereksinimlerinin kaliteli ve güvenilir olarak karşılanması ve enerji sektöründe doğabilecek yeni iş olanaklarının değerlendirilmesi amacıyla 1996 yılında kurulmuştur. Mayıs 2007’de Sabancı Holding ile Avusturya’nın lider elektrik şirketi Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft ("Verbund") ortaklığı gerçekleştirilmiştir.  Nükleer enerji yatırımları dışındaki tüm elektrik enerjisi yatırımları Verbund ortaklığı ile yürütülecektir.

2015 yılında yaklaşık 5000 MW kurulu güce ulaşmayı hedefleyen Enerjisa, üretim portföyünü büyütme ve çeşitlendirmeye yönelik çalışmalarına hız kazandırmıştır.

Enerjisa’nın halihazırdaki kurulu gücü 455 MW’dır. Kurulu gücün 370 MW’ı Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin'de faaliyet gösteren doğalgaz kombine çevrim santrallarına, 85 MW’ı Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş’daki hidroelektrik santrallarına aittir. Buna ek olarak toplamda 2600 MW kurulu gücündeki diğer projeler planlama ve yapım aşamasındadır;  1000 MW kurulu gücünde hidroelektrik santralları, 450 MW kurulu gücünde Tufanbeyli Termik Santralı, 920 MW kurulu gücünde Bandırma Doğal Gaz Santralı ve rüzgar santralı projeleri.