Enerjisa, Bandırma Doğal Gaz Santralı’nın Yapımına Başlıyor

Enerjisa, 920 MW kurulu gücündeki Bandırma Doğal Gaz Santralı’nın projesi için Mitsubishi Heavy Industries/ ATEC PPS Konsorsiyumu ile gerçekleştirdiği EPC anlaşmalarını tamamlayarak, santral inşaatının başlatılması için onay verdi.

H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. ve Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund) ortaklığı olan Enerjisa, 920 MW kurulu güçdeki Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Santralı projesinin  anahtar teslimi yapımı (EPC) işi için Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve A-TEC Power Plant Systems AG   konsorsiyumunu seçerek sözleşme görüşmelerini tamamlayan Enerjisa, santral inşaatının başlatılması için yeşil ışık yaktı.

Enerjisa, Türk ve AB standartları baz alınarak yapılacak Bandırma Doğal Gaz Santralı’nın 2010 yılında faaliyete geçmesini ve net %59 ile Türkiye’deki en verimli doğal gaz santralı olmasını hedefliyor.  Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Santralı’nın elektrik üretim lisansı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ve Çevre Etki Değerlendirme Raporu ise Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. Proje kapsamındaki teknik ve mühendislik çalışmaları yürütülmekte olan santralın saha çalışmalarının Temmuz 2008 itibariyle başlatılması öngörülüyor.

Sabancı ve Verbund, birlikte Türkiye’deki elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticaretini işlerini geliştirme yolunda kararlılıkla ilerlemektedirler. 2015 yılında en az %10 pazar payı ile yaklaşık 5000 MW kurulu güce ulaşmayı hedefleyen Sabancı ve Verbund, gerçekleştirilecek elektrik dağıtım özelleştirmelerinde yer alarak, üretimden dağıtıma elektrik sektörünün her alanında yer almayı amaçlamaktadır.

Enerjisa’nın halihazırdaki kurulu gücü 455 MW’dır. Kurulu gücün 370 MW’ı Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin'de faaliyet gösteren doğalgaz kombine çevrim santrallarına, 85 MW’ı Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş’daki hidroelektrik santrallarına aittir. Buna ek olarak toplamda 2600 MW kurulu gücündeki diğer projeler planlama ve yapım aşamasındadır;  1000 MW kurulu gücünde dokuz adet hidroelektrik santralı, 450 MW kurulu gücünde Tufanbeyli Termik Santralı, 920 MW kurulu gücünde Bandırma Doğal Gaz Santralı ve rüzgar santralı projeleri.